Twee Moengo Challenges in 1 maand

Deze tour wordt niet zo vaak gekozen door toeristen en het was dus bijzonder om 2 van deze tours in één maand tijd te uit te voeren. 

Op 28 september vertrok ik met de 4 fietsers naar Moengo. Ik had besloten om deze tour anders uit te voeren waardoor we van Moengo naar Paramaribo hebben gefietst. De  groep bestond uit Linn en Benoit, twee fietsliefhebbers die binnenkort van plan zijn op fietsvakantie te gaan en Ivan en Nikki. Ivan is een vervente fietser en heeft heel veel wedstrijden en fietsvakanties gedaa. Voor Nikki was het de eerste keer op een MTB en zij heeft het heel goed gedaan.

Dag 1
De gasten moesten zich om 10 uur aanmelden met elk 2 stuks bagage. Een kleine- en een grote tas. De kleine tas dient voor de eerste fiets etappe van Moengo naar Java. Omdat er voor dit trajekt geen volgauto beschikbaar is moet al het water en de voeding in de rugtas. Met mijn auto en de aanhanger vol met fietsen zijn we vertrokken naar Moengo. Nadat we het guesthouse hebben gezien en onze spullen hebben gedropt zijn we gaan lunchen. Na de lunch zijn we gaan afkoelen in de Cottica rivier. Op het middag schema stond een test rit zodat iedereen alvast aan de fiets kon wennen. Rond 16.00 uur stonden we klaar en Endy, een vriend van mij uit Moengo, sloot zich aan. Op het laatst kwam ook een vriend van Endy, een Nederlander die in Moengo te werk is gesteld. Het plan was om een klein stukje te fietsen. Het werd uiteindelijk een leuke testrit met kleine beklimmingen en afdalingen in de oude bauxite mijn van Suralco. In de avond hebben we bij Endy thuis genoten van een lekkere bbq.                                                                                                                         

Dag 2
De volgende ochtend zijn we vroeg vertrokken. Op schema stond een tocht van 67 km. De eerste 24 km gingen over een brede weg die loopt van Moengo naar Langa Tabiki( een dorp aan de Marowijne rivier). Het tempo zat er goed in. De brede weg werd verlaten en we kozen de afslag richting Java. Al gauw kwamen terecht in een overwoekert obe-palm emplacement van Patamacca. Regelmatig werd er gestopt voor een drink pause. Om 15.00 uur kwamen we aan in Java. Aan de overkant van de rivier stond de volgauto. Willy en Michael stonden klaar om ons per boot naar de andere kant van de Commewijne rivier te brengen. Ze waren al om 12.00 uur  aangekomen en zijn gaan vissen. En ja, ze hadden beet. Terwijl de anderen een frisse duik namen ben ik bezig geweest om de vissen klaar te maken voor de luch. De hangmatten waren al vastgebonden door Willy. Na het avondeten was het tijd om te rusten.

Dag 3
Op schema stond een tocht van 42 km door een redelijk begroeide weg met veel kuilen met water. Vlak nadat we Java verlieten ontdekten we een plas langs de weg waarin ik vissen zag bewegen. We zijn gestopt en hebben in het modderige water met de hand een paar kwie-kwie’s(een gepantserde vis) uit het water gehaald. Het was een heel mooi MTB pad met veel uitdagingen. Het ging redelijk goed en we hebben geringe valpartijen gehad. Ons water was op en de volgauto was nog ver achter ons.We besloten te fietsen naar de geplande luchplek en niet lang daarna kwam de volgauto aan. In plaats van een kopje soep kozen we voor wat Cola en muesli bollen. De heren hebben het restant van de pasta gegeten. De laatst 10 km ging over een brede weg langs een emplacement van naaldbomen die in de vorige eeuw in de savanna geplant waren als experiment. Op Blaka Watra aangekomen werd er een frisse duik genomen in de kreek terwijl de pot met vis al op het vuur stond. Aan het eind van de dag hebben we een dorpswandeling gemaakt in het indiaanse dorp Kasipora. Verder hebben we een heelijke nachtrust gehad in de hangmatten.

Dag 4
Een voor een werd  iedereen wakker en sloot zich zo aan in het hutje waar we gingen ontbijten. Vervolgens werden de spullen ingeladen in de volgauto en toen waren we klaar voor vertrek. Het was al warm en al snel stonden de sweetdruppels op mijn gezicht. Heel rustig hebben we het eerste gedeelte gefietst. We hebben een stop gemaak bij de Joden Savana (een verlaten nederzeting van joden in het verleden).  Daarna verder gefiets en met de veerboot hebben we de oversteek gemaakt over de Suriname rivier. We kwamen woongebieden tegen en de wegen werden steeds beter. Het laatste stuk was 45km naar Paramaribo over een mooie asfaltweg. De eerste 15km op het asfalt gingen snel voorbij. Lekker tempo! Het eindpunt was bij Zus en zo. Nadat we ons hebben schoon gespoten met de waterslang hebben we genoten van een heerlijke lunch.                                       

Het was een mooie en vlotte tocht!