Once upon a time in the west

Op dag 1 staat iedereen vol verwachting om 8.00 klaar bij 'Fietsen in Suriname' in Paramaribo. De twee jeeps die de komende dagen als een soort rijdend huis zullen fungeren staan er nog schoon en glimmend bij. Daar komt snel verandering in! We zetten koers naar Lelydorp waar we tijdens een bezoekje aan de markt de laatste inkopen doen. Bij Zanderij eten we nog een snackje voor we de onverharde Bauxietweg opdraaien die de komende dagen het decor is van onze tour. De eindbestemming van vandaag is Blanche Marie. Die plek bereiken we na een flinke dag in de auto met stops op Saraban en Witagron. Met name de laatste 15 kilometer naar Blanche Marie zijn een uitdaging. In het donker sturen de gidsen Dustin en LG de jeeps bekwaam door de kreken die over de weg lopen.

Na een voor sommigen onwennige eerste nacht in de hangmat en een stevig ontbijt wandelen we aan het begin van dag 2 naar de Blanche Marie watervallen. Wat een heerlijke plek! Wanneer we aankomen wandelen kijken we over de Nickerie rivier. De brede stroom water valt voor onze neus op prachtige wijze naar beneden langs de watervallen. Nadat iedereen uitgebreid van het uitzicht heeft genoten wordt er gezwommen. Het is nog een hele uitdaging om de sterke stroming te trotseren.

Terug in de jeep zetten we koers naar Avanavero. Onderweg wordt er gestopt om een lekkere soep te koken en na de rit worden we beloond met heerlijke bedden waar we de nacht in doorbrengen. Zover is het nog niet, want eerst volgt er nog een nachtelijke trip. Zittend op de jeep gaan we bemand met goede lampen op zoek naar wild. Eenmaal staan we oog in oog met een hert. De ademhaling van het beest is hoorbaar en iedereen is duidelijk onder de indruk. Het lange speuren is beloond.

Op dag 3 zetten we koers naar Apoera. Hier brengen we een bezoek aan het indianendorp Sand Landing. Het is heel  bijzonder te zien hoe de mensen hier leven. Met jagen en landbouw voorzien ze in hun dagelijks bestaan. Ook de traditionele huizen zijn het bekijken waard. In Apoera slaan we water en benzine in voor de komende dagen. Daarna bezoeken we nog een loods met treinmaterieel dat al decennialang staat weg te roesten. Onvoorstelbaar dat dit hier midden in de jungle staat. De dag sluiten we af met een lange rit terug naar Witagron. 

De wekker gaat vroeg op dag 4. Omdat we niet in de brandende zon in de boot willen zitten staan we op tijd klaar voor onze boottocht naar de Raleigvallen. Helaas laat de boot nog op zich wachten, waardoor we de tijd doden met een frisse duik in de rivier. Eenmaal op de boot genieten we van het water en de mooie groene oevers van het oerwoud. Er wordt geluncht op een onbewoond eiland midden in de rivier. Enkele uren later doemt de prachtige lodge bij de Raleigvallen op. Eerst snel de hangmatten ophangen en dan snel de rivier in. Heerlijk fris. 

Dag 5 staat in het teken van de wandeling naar de top van de Voltzberg. Het is 15 kilometer tot aan de voet van de berg en vervolgens nog een kwartier klimmen. Gelukkig hebben we een fitte groep en staan we na drie uur lopen bovenop de berg. Wat een fantastisch uitzicht hebben we hier. Vanaf de berg kijken we kilometers ver over het junglelandschap. Op de top hijgen we uit van de klim. Om ons heen fraaie berghagedissen. De wandeling terug naar beneden gaat vlot en vlak voor het einde van de wandeling terug naar het kamp kunnen we ons weer in een prachtige kreek onderdompelen om op te frissen. Even een versnapering en wat drinken en dan het laatste stukje lopen naar de lodge waar de aapjes uit het bos ons nieuwsgierig opwachten.

Wanneer de laatste dag, dag 6,  is aangebroken hebben we nog een mooie uitsmijter in het verschiet. Vandaag bezoeken we namelijk de Raleigvallen voor we weer naar de stad terugkeren. Tijdens de wandeling naar de Raleighvallen zien we nog een slang en zoals de gids Dustin wijst ons zoals elke dag nog op de laatste bijzonderheden van het bos. Hij heeft ons zoveel geleerd! De Raleigvallen zijn prachtig. We nemen lekker de tijd om in de vallen te zwemmen. Daarna zetten we koers naar Paramaribo. In het donker rijden we de drukke stad weer in. Het voelt onwerkelijk om na zes dagen in het binnenland weer terug te keren in de bewoonde wereld. Het lijkt alsof we weken op pad zijn geweest. Een indrukwekkende tour!