Moengo Challenge, linksaf of rechtsaf?!

Wie niet vies is van een avontuur in een schitterende omgeving en een sportieve uitdaging in de modder, kan tijdens de Moengo Challenge zijn of haar hart ophalen. Deze vierdaagse mountainbiketour, georganiseerd door Fietsen in Suriname, is niet voor watjes. Een goede conditie, een flinke dosis doorzettingsvermogen en een flexibele instelling zijn vereist. De wilde natuur met haar afwisselende landschappen en ondergronden kan onderweg namelijk altijd voor verrassingen zorgen.

Intensief avontuur

Op 22 oktober vertrok een groep van vijf goed gemutste en geoefende Nederlandse mountainbikers vol positieve energie met gids Yves richting Moengo. Dit plaatsje in het oosten van Suriname, gelegen op een winbare laag bauxiet, is de startplaats van de tocht. Een tocht door schitterend savannegebied, langs verkoelende kreken en vriendelijke dorpjes, over rode bauxiet- en laterietwegen vol 'wasbordribbels', door modderplassen en over dicht beboste paden vol kuilen, soms overgroeid door “wacht-een-beetjes”, zoals de Surinamers deze struiken met stevige doornen badinerend noemen. De naam zegt het al: deze kun je maar beter mijden als je gesteld bent op je huidje. Het traject is dus zeer afwisselend. Zware stukken door een glooiend landschap en ploeteren door de modder, waarbij je een beroep zult moeten doen op je techniek, worden opgevolgd door momenten waarop je ook weer even adem kunt halen. Onderweg is volop ruimte om te genieten van de omgeving, te snacken, te verkoelen en bij te tanken. De deelnemers van de tour verwachtten dan ook één groot intensief avontuur.

En dat zou het zeker worden.

Linksaf of rechtsaf?

Soms lopen de dingen anders dan gepland. We kennen het vast allemaal wel, uit de tijd van vóór de Tom Tom en Google Maps op onze smartphones. In je hoofd had je de route uitgestippeld of je had een printje gemaakt van de beschrijving, maar op een bepaald punt ging je toch twijfelen. "Hmm... is dit onze afslag?" "Moeten we hier rechtsaf? Die akker daar links komt me juist wel bekend voor." Zo raakte ook gids Yves op een bepaald kruispunt aan het twijfelen. Waar iedereen eerst nog dacht dat hij een grapje maakte, bleek zes lekke banden en vele hete uren later, dat dat niet het geval was.

He-le-maal verkeerd

De groep bereikte een houtzagerij waar ze vroegen hoe ver het nog zou zijn naar Java, waar ze de nacht door zouden brengen. De reactie van de man daar: "Java? Verkeerd, helemaal verkeerd, jullie zijn he-le-maal verkeerd gefietst." Het besef druppelde binnen dat ze nog lang niet konden douchen. Toen Yves ook nog de zoveelste lekke band had, alle nieuwe binnenbandjes op waren en deze zo kapot was dat een plakkertje erop lijmen ook niet meer ging helpen, werd de creativiteit en flexibiliteit van de groep aardig op de proef gesteld.

Voldaan

Zonder gemopper bedacht het team een roulatiesysteem, waarbij twee mensen om en om zouden gaan hardlopen en iemand met twee fietsen zou fietsen. De bagage werd verdeeld en zo beweegden ze zich terug richting Moengo. Het werd al donker en Java zouden ze niet meer gaan halen. Er werd hier en daar nog wat met een 4WD gelift, er was hilariteit alom over de situatie en iedereen genoot stiekem van de extra challenge. Die avond ligt iedereen moe maar voldaan in bed.

De ultieme Suriname experience

Oké, er was wat pech met lekke banden en dag één had de spiertjes al aardig verzuurd, maar de deelnemers stapten de volgende ochtend met goed gevulde magen een dosis positieve energie weer op de fiets. Er volgden nog vele bijzondere momenten die dagen. Er werd veel gelachen, onderweg in kreken gedoken ter verkoeling, unieke dieren gespot, gebikkeld op de fiets en genoten van de schoonheid die Suriname te bieden heeft. Voor veel deelenemers was het ook een totaal nieuwe ervaring om in een hangmat te slapen. Toen uiteindelijk dan toch het verlaten dorp Java, midden in de jungle aan de Commewijne rivier, werd bereikt, werd de groep daar verwelkomd door Fietsen in Suriname's Etto. Hij had aan het water een hangmattenkamp opgezet en ook nog even een bosvarken geschoten. Die avond eten ze vers wild van de barbecue en worden ze vanuit de hangmat omringd door het indringende geluid van de jungle met haar brulapen, krekels en kikkers. De ultieme Suriname experience!

Zo leer je SU pas echt kennen

"De tour raakt de kern van het land," beschreef de enige mannelijke deelnemer zijn ervaringen tijdens de Moengo Challenge. Suriname is gastvrij, mooi en puur, met vriendelijke mensen en een overvloed aan wilde natuur. De tocht is rauw, back to basic vol avontuur en fysieke inspanningen. Op de mountainbike leer je het land pas echt goed kennen.

Al met al zorgde de Moengo Challenge voor een rugzak vol wilde verhalen voor thuis en herinneringen om nooit te vergeten.