Fietstour Marienburg

Om 08:00 in de ochtend werden we verwacht bij Fietsen in Suriname waar ons dagtripje ging beginnen. We waren met drie man, Chris en Patty uit Australie, ik en onze gids Njoek. We maakten onze fietsen klaar, reden nog even langs een broodjes zaak voor een ontbijtje: broodje kerrie ei en flesjes water en begonnen aan onze tocht. Het was ongeveer 2 uur fietsen tot aan onze eerste bestemming Fort Nieuw Amsterdam. Onderweg zijn we een aantal keren gestopt om een slokje te drinken en zodat Njoek ons iets uit kon leggen, wat ze geweldig deed! Ze heeft een grote kennis aan de geschiedenis van Suriname en kon ons insiders information geven die je zonder een tour van een local nooit te weten zal komen.

Eenmaal buiten de drukke stad was het heerlijk rustig en konden we op ons gemakje naast elkaar fietsen. We fietsten door verschillende wijken en zagen de grote verschillen van rijk, arm en middelklasse. In Paramaribo Noord wonen de mensen met het geld, de huizen zijn echt gigantisch! Villa’s met grote tuinen en zwembaden, natuurlijk goed beveiligd met hekken erom heen.

Om bij fort Nieuw Amsterdam te komen moesten we de Suriname rivier over met onze fietsen. Dat kan met bootjes die klaar staan en die naar de andere kant van de rivier varen zodra er mensen komen. Terwijl we over het water voeren koelde de frisse wind onze verhitte hoofden af en liet Njoek ons bakabana met pindasaus (gebakken bananen met pittige satésaus) proeven. Heerlijk, dit was nog eens genieten! Om het plaatje compleet te maken zagen we op een afstandje een stuk of drie dolfijnen omhoog springen, wauw!

 Eenmaal de rivier over fietsen we door Commewijne, hier waren wij zowat de enige fietsers. We zien al veel kanonnen langs de rivier, dat betekent dat we bijna bij Fort Nieuw Amsterdam zijn. Njoek vertelt ons dat in het begin van de 18e eeuw Paramaribo werd veroverd door Cassard, de franse zeerover. Ter bescherming van de stad wordt dit strategische punt fort Nieuw Amsterdam, op het punt waar de Commewijne en Suriname rivier samenkomen, gebouwd. Snel daarna verliest het zijn functie al omdat het veroverd wordt door de Engelsen en wordt het gebruikt als centrale gevangenis van het land. Sinds een aantal decennia is het een recreatie oord en kun je er veel zien, lezen en leren. We bekijken de verschillende kruithuizen, gevangenis, Surinaamse hutjes en huizen. En zijn gefascineerd door de grote leliebladeren, prachtige bloemen en vele mangobomen die er te vinden zijn. Nadat we een manja (mango) uit de boom hebben weten te krijgen laat onze gids ons verschillende Surinaamse snackjes proeven. Rijstchips, kokoskoekjes, pinda’s, lekker! Het geeft ons weer de energie om verder te fietsen.

 

Op naar het volgende punt: Frederiksdorp. Na een tochtje  over de Commewijne rivier en ongeveer 10 kilometer fietsen komen we aan in Frederiksdorp. In de 18e eeuw was dit een koffie-en later een cacaoplantage. In de 20e eeuw is het verwaarloosd maar wordt het opgekocht door de huidige eigenaar en knapt het op. De gebouwen zijn gerenoveerd en de oude droogvloeren van de plantage zijn nog altijd herkenbaar. Frederiksdorp staat op de UNESCO lijst vanwege zijn grote historische waarde. Tegenwoordig is het een hotel met restaurant. Wij hebben hier heerlijk geluncht, saoto (Javaanse kippensoep met groenten) die wordt gegeten met sambal en witte rijst. In combinatie met een Fernandes en/of Parbo (lokaal biertje) zijn we weer een Surinaamse eet ervaring rijker. Met volle buiken stappen wij weer op onze fietsen. We gaan naar de laatste bestemming van de dag: oude suikerrietplantage/fabriek Marienburg. Tegenwoordig is Marienburg vervallen en is er niet veel over van de grote fabrieken en gebouwen die hier ooit stonden. Toch is het interessant om te zien; de grote oude ijzeren machines en spoorwegen zijn nog altijd te zien. Het oude Surinaamse mannetje die ons een rondleiding geeft was de laatste jaren baas van de fabriek en heeft zijn hele leven al op Marienburg gewoond. Door naar de oude gebouwen te kijken en naar zijn verhalen te luisteren was het goed in te beelden hoe het er hier nog geen eeuw geleden uitzag.

 Op de terugweg stoppen we nog een aantal keren om drinken te kopen, ook komen we langs een viskraam langs de weg. We gaan even een kijkje nemen zegt Njoek; aan de linkerkant liggen wel honderden vissen onder een zeil, ze liggen daar te zouten. Aan de andere kant onder een afdak staat een lange barbecue waar ook tientallen vissen al uren liggen te roken. Een man aan een andere tafel staat een berg garnalen te pellen en die mogen we natuurlijk ook even proeven!

 Het is al laat in de middag en we hebben zadelpijn! Dus het is tijd om terug te fietsen naar Fietsen In Suriname. Eenmaal weer in de stad merk je pas hoe heerlijk rustig het eigenlijk is buiten Paramaribo, zonder alle toeterende auto’s en uitlaatgassen. Ongeveer om 17:00 zijn we veilig aangekomen en snakken we naar een Parbo. Het was een geweldige, leerzame, gezellige dag!