Fietspad Noord Commewijne - Van Rust&werk naar Bakkie

Woensdag 25 april was het de opening van het eerste deel van het nieuwe fietspad in Noord Commewijne.  Het hele fietspad zal 24km lang worden van Bakkie (plantage Reynsdorp) naar plantage rust en werk. In deze 1ste fase hebben ze al 8km aangelegd waarbij ze gestart zijn in Bakkie.

 

Het nieuwe fietspad biedt toeristen de kans om het Commewijne district op een unieke en vooral zeer ontspannen manier te ontdekken. Langs de Commewijne rivier kun je al fietsend genieten van alle historische waarde en cultuur die het gebied te bieden heeft, maar ook van de fantastisch mooie fauna en flora. Je fietst langs verschillende plantages die een belangrijke rol spelen in de Surinaamse geschiedenis. Kortom, de ideale manier om Suriname op verschillende vlakken beter te leren kennen.

 

Niet alleen voor toeristen, maar ook voor lokale gemeenschappen en andere ondernemers biedt dit project unieke kansen. Zij kunnen hier economisch voordeel uithalen doordat toeristen de enige groep zijn die ergens komen zonder het gebied te beschadigen, maar ze laten wel geld achter. Dit initiatief helpt dus om het Commewijne district te ontwikkelen zonder dat de waarde van de natuur, cultuur en geschiedenis van het gebied verloren gaat.

 

Net omdat dit public private initiatief zoveel mooie voordelen biedt hebben 17 bedrijven waaronder bootsmannen, touroperators, hotels en restaurants zich hiervoor ingezet. Ze hebben financiering gekregen uit de publieke- en private sector. Zo heeft de overheid zowel geld als materiaal gedoneerd zoals oude bruggen. Grassalco heeft stenen gedoneerd om het fietspad te kunnen aanleggen en staatsolie heeft voor diesel gezorgd. Allemaal samen hebben zij hebben bewezen dat een resultaatgerichte samenwerking volgens ons tot een prachtig resultaat leidt.

 

In onze ogen is dit dus een heel mooi initiatief en zal dit voor prachtige resultaten leiden.