De tweede Moengo Challenge in 2011

De tweede Moengo Challenge in 2011.

In ons bedrijf is de Moengo Challenge tot nu toe de zwaarste tour, dit omdat je in 3 dagen over verschillende wegen/ondergronden moet fietsen.

Al vanaf begin van dit jaar hadden twee heren zich ingeschreven.  Op 26 augustus vertrok ik met Ab en Peter op deze tour. Twee goede vrienden maar ook goede fietsmaatjes. Al vanuit Paramaribo ondekte ik dat het een tour op hoog tempo zou worden. Op het moment dat we de stad verlieten werden de conversaties minder. Het tempo zat er goed in en we konden elkaar van tijd tot tijd afwisselen op kop. Na 45 km verlieten we het asvalt en gingen over op bauxite wegen. De zon werd feller en de tempo ging wat omlaag. In het begin van de middag kwamen we aan op Blaka Watra, onze bivak plaats voor dag 1. Terwijl de heren in het zwarte water aan het bijkomen waren maakte ik onze lunch klaar. Het werd pasta met tomaten-saus en gehakt.

Dag 2 - Java
Op dag 2 waren we al vroeg wakker. We zijn meteen gaan ontbijten en zaten al rond acht uur op de fiets. Op schema stond 42 km welke begon met 11 km mooie weg en goede ondergrond. Het resterende deel van de weg is smal, begroeid en slecht weggedeelte met veel kuilen en veel water. Op dit traject komt de techniek van mountainbiken er zeker aan te pas. Terwijl je je weg baant door het water vol met modder is het ook van belang de takken of lianen langs de weg te ontwijken. Op 400 m van Java, onze 2e bivak plaats, lag een enorme boom op de weg. We besloten de fietsen achter te laten en liepen verder naar de rivier via een omweg door het bos. Later kwam de volgwagen die de boom met de stihl-kettingzaag in stukken heeft kunnen zagen en zo de weg weer begaanbaar heeft gemaakt.

Dag 3 - Moengo
Dag 3 is bij de Moengo Challenge altijd een zware dag. Op deze dag is de fietsafstand 67 km. Vanwege het feit dat er geen brug over de rivier is kon de volgauto de oversteek niet maken. Daarom moesten we alles wat we onderweg nodig hadden voor deze dag in de rugtas meenemen zoals water(min 3 liter per persoon), gemiddeld 4 krentenbollen per persoon, een flesje frisdrank, sultana reepjes en kleding voor de avond. Het gemiddelde tempo was vrij hoog.  Regelmatig werd er gestopt voor een drink-pause. Op ongeveer 37 km voor Moengo zijn we een kreek ingesprongen voor wat verkoeling. De laatste 24 km legden we af op de brede weg van Moengo naar Langa Tabbetje. Een lange weg met weinig schaduw en wat verkeer. Onze voorraad water raakte op en we hadden geen frisdrank meer. Vanuit Moengo kwam mijn vriend Endy ons tegemoet met wat koude dranken en wat eten. Als 3 uitgehongerde mannen werkten we de Cola en de Fernandes weg. Daarna hadden we volop energie. Op een onbewaakt moment verrasste Ab ons met een enorme eindsprint op ongeveer 9 km voor de finish.

Met een enorm tempo die vanaf dag 1 al duidelijk was gaat deze trip de boeken in als de snelste Moengo Challenge. Omdat we zo vroeg in Moengo waren besloten we nadat we afgekoelt waren in het zwembad van Guesthouse Moengo op dezelfde dag terug te keren naar Paramaribo.