Butch Agard

Butch Agard is een man met een bijzondere persoonlijkheid. Dit verhaal schrijf ik omdat hij het verdient dat zijn bijdrage hier vernoemd wordt.

Butch is afkomstig uit Guyana maar woont en werkt in Nickerie/Suriname. Vijvendertig jaar geleden is hij in een rolstoel terecht gekomen door een ongeluk op de trap.

Twee jaar geleden kwam de plotse vraag van bedrijfsvoerder Etto of hij interesse had om te werken voor het bedrijf ‘’Fietsen in Suriname’’ in Nickerie. Onze sociale werkplaats in het verre westen van Suriname managed Butch ondertussen met hart en ziel.

Onze sociale werkplaats is opgezet voor jongeren met een geestelijke of lichamelijke beperking. De jongeren komen 2 dagen per week helpen en krijgen zo de kans om bij te leren en te werken in normale omstandigheden.

Ondanks dat Butch zelf een lichamelijke beperking heeft is hij de geschikte man om de jongeren te helpen en te begeleiden. Hij begrijpt hen beter dan wie ook. Ondertussen is hij al 2 jaar manager bij ‘’Fietsen in Suriname’’ te Nickerie.

Als stagiaire bij ‘’Fietsen in Suriname’’ krijg ik de kans om de sociale werkplaats te bezoeken. Wanneer ik hier een dagje help, merk ik dat hij zich hier thuis voelt en een band heeft met de jongeren. Ze respecteren hem en kijken naar hem op.

Butch vertelt me dat hij geen interesse had in fietsen voordat hij hier werkte. Ondertussen heeft hij heel wat kennis ontwikkelt over het fietsverhuurbedrijf. 
Butch is vader, heeft kleinkinderen en zelfs achterkleinkinderen. Wanneer ik hem vraag of hij een gelukkig man is, vertelt hij me hoe hij zich “niet gelukkig maar blessed” voelt. 
Hij is een zeer wijze man met een groot hart.

Ook de jonge Tahadil verdient een plaatsje in dit verhaal. Hij is de welbekende fietsenmaker van “Fietsen in Suriname” te Nickerie. Butch vertelt mij dat hij door zijn wijsheid de hoofdfietsenmaker geworden is. Hij gaat heel netjes en ordelijk te werk waardoor het werken vlot verloopt. Hij was ooit zelf leerling bij de werkplaats. Door een cursus van 3 jaar te volgen, gecombineerd met zijn wijsheid en gedrevenheid is hij nu uitgegroeid tot de hoofdfietsenmaker van het bedrijf.

Butch en Tahadil werken graag en goed samen, en dat is mooi om te zien.

Annabelle De Cabooter